no2umno

Lelaki pupus di IPTA

In Berita on July 2, 2008 at 1:15 pm

kampusnegara – Golongan pelajar perempuan mendominasi lebih 64.5% daripada keseluruhan tempat yang ditawarkan di IPTA.Jumlah ini semakin meningkat dari tahun ke tahun.Ini cukup membimbangkan kerana akan berlaku ketidakseimbangan dari segi sosio budaya,ekonomi,agama dan psikologi.

Dimanakah golongan lelaki menghilang?seperti dilaporkan golongan lelaki lebih banyak mendominasi pusat-pusat sehenti dan penjara.Sangat sukar untuk mencari golongan lelaki yang berpendidikan tinggi sekarang.

Golongan lelaki adalah pemimpin diri sendiri,keluarga dan masyarakat.Tidakah kita sedar bahawa jika krisis ini tidak ditangani dengan segera akan menyebabkan Negara kehilangan pemimpin yang berkualiti,modal insan yang dilaung-laungkan oleh kerajaan.

Dimanakah silapnya,Adakah sistem pendidikan yang berorientasikan perperiksaan yang jelas memberi kelebihan kepada pelajar-pelajar yang ulat buku,hidupnya hanya belajar tanpa mengambil kisah perkara-perkara lain yang juga penting dalam membentuk keperibadian.Ini jelas memberi kelebihan kepada golongan pelajar perempuan yang terkenal dengan kerajinan mereka…. selanjutnya.

no2umno – Gua pun agak kecewa dengan kajian ni. Gambar di atas tu gua tersilap paste. Lu orang jangan marah tau. Tapi ….. gua ter’inquiry’ sendiri … Saifool tu nak masuk kan dalam golongan camane?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: