no2umno

MAS beri hutang Air Asia RM113 juta?

In Air Asia scandal, MAS on July 7, 2008 at 6:41 am

Suarakeadilan | Ahli Parlimen Pakatan Rakyat kawasan Wangsa Maju, Wee Choo Keong mendedahkan kepada dewan hari ini bahawa syarikat penerbangan negara, Malaysian Airlines System Berhad (MASB) ada memberikan hutang kepada syarikat penerbangan tambang murah iaitu Air Asia Berhad sebanyak RM113 juta.

Bercakap mengenai perkara itu dalam ucapan perbahasan usul kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-9, Choo Keong menyatakan rasa hairan apabila Menteri Pengangkutan hanya memberitahu jumlah pinjaman tersebut hanya sebanyak RM86 juta sahaja dan tidak sebagaimana maklumat yang ada pada beliau.

Choo Keong turut mempertikaikan kebekesanan pihak kerajaan khususnya kementerian kewangan yang tidak cekap untuk kembali menuntut semula hutang yang ditanggung GLC tersebut.

Menurut Choo Keong lagi, dari segi memberi kontrak LCCT fasa kedua pula kerajaan BN amat ‘cekap’ dengan menganugerahkan projek tersebut hanya 10 hari selepas pilihan raya umum lalu kepada syarikat ‘kroni’ yang dipercayai milik seorang menantu VVIP negara iaitu, Fajarbaru Building.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: