no2umno

BPR tahan ahli perniagaan cuba rasuah pegawainya

In Rasuah Negara on July 12, 2008 at 8:57 am

Utusmeloya | …. Gara-gara beranggapan mudah untuk merasuah, seorang ahli perniagaan di sini terperangkap apabila memberi rasuah kepada seorang pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Gurun di Lebuhraya Utara Selatan di sini semalam.

Pengarah BPR Kedah Idrus Jaafar berkata, ahli perniagaan terbabit pada mulanya ditahan di R&R Gurun Selatan pada pukul 6.45 petang untuk membantu siasatan mengenai kes rasuah terhadap pihak tertentu dalam sebuah jabatan kerajaaan di sini.

Katanya, ahli perniagaan berusia 31 tahun itu menjalankan perniagaan import-eksport kenderaan berat dan BPR menerima maklumat mengenai kegiatan beliau memalsukan nombor chasis jentera berat untuk tujuan eksport.

“Kegiatan memalsukan nombor chasis itu dipercayai turut melibatkan “orang dalam” sebuah jabatan kerajaan”, katanya kepada Bernama di sini hari ini.

BPR dengan kerjasama Jabatan Kastam kemudian mengekori lelaki terbabit dan menahannya ketika beliau dalam perjalanan ke Pelabuhan Pulau Pinang untuk urusan mengeksport tiga buah jentera membajak ke Nairobi, Kenya semalam.… selanjutnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: