no2umno

Dihalau selepas mengadu ke media

In Berita on July 18, 2008 at 2:00 am

kosmo | Sudah jatuh ditimpa tangga.
Harapan 12 anak peneroka Felda Belara di sini, yang mahukan rumah baru bertukar tragedi apabila rintihan mereka menerusi akhbar semalam, dibalas dengan hukuman arahan berpindah dari rumah sewa mereka.

Arahan itu dikeluarkan pihak pengurusan Felda dengan alasan rumah yang disewa sejak tujuh tahun lalu dengan bayaran RM50 sebulan itu, adalah rumah lupus dan wajar dirobohkan.

Ekoran arahan itu, para penduduk yang dulunya berharap mendapat kemudahan lebih baik kini terpaksa menanggung derita lebih parah apabila ‘dihalau’ keluar dari rumah berkenaan.

Seorang penduduk, Nordin Hassan, 41, mendakwa, dia terkedu apabila diberitahu status rumah tersebut dan tidak terdaya berbuat apa-apa walaupun telah mengadakan perbincangan dengan pihak terbabit semalam.

“Saya hanya mempertahankan hak untuk mendapatkan bantuan rumah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) yang sekian lama saya tunggu.

“Malangnya, sudahlah rumah itu tak dapat, rumah sedia ada pula akan dirobohkan,” dakwanya kepada Kosmo!

Semalam, akhbar ini melaporkan 12 anak peneroka felda terbabit dalam dilema kerana terpaksa hidup ‘merempat’ di tempat sendiri.

Akibatnya, mereka sanggup menyewa rumah yang tiada bekalan air dan elektrik semata-mata mahu mencari tempat berteduh selepas gagal mendapat rumah PPRT.

Seorang lagi penduduk, Affendi Ismail, 36, berkata, dia tidak tahu ke mana mahu pergi kerana arahan tersebut dibuat dalam masa yang singkat.

Namun katanya, jika terpaksa duduk di dalam khemah sebagai tempat berlindung bagi keluarganya sekalipun, dia tidak akan teragak-agak untuk berbuat demikian.

“Sementara waktu ini saya tunggu notis arahan dulu dan apabila dapat saya akan keluar dari sini. Saya tidak menyesal kerana dihalau,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Pusat Memotong Getah (PMG) Felda Belara, Ismail Yusof, 62, berkata, rumah tersebut sebelum ini telah diserahkan kepada pihaknya dan diberi sewaan atas alasan belas kasihan.

Katanya, rumah tersebut sudah tidak boleh diduduki dan perlu dilupuskan tetapi kerana ada rayuan oleh anak-anak peneroka akibat kekurangan rumah, ia belum dirobohkan sehingga kini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: