no2umno

Muzakarah ke Mesyuarat?

In Belit BN Belit UMNO on July 18, 2008 at 3:33 am

azzlie | Dua-tiga hari ini di celah-celah kekecohan berita tangkapan DSAI, ada juga beberapa isu yang agak menyelit. Seolah-olah kebetulan, dua tiga blog pendokong PAS sibuk bercerita pasal isu muzakarah UMNO dan PAS ini. Oleh itu, saya pun nak mencilok sekali lah. Ya lah, masing-masing punya pandangan sendiri. So, saya cubalah berkongsi pandangan saya pula.

Bila di sebut muzakarah, ramai di antara kita seolah-olah fobia. Lagilah ia berkaitan antara Umno dan Pas. Peristiwa hitam ditendang secara ‘free kick’ suatu masa dahulu, menjadi pengalaman pahit kepada orang-orang lama yang berada di dalam PAS. Semasa peristiwa itu, saya pun belum dilahirkan lagi. Tetapi berasaskan pembacaan dan penceritaan serta penelitian terhadap peristiwa itu jelas ia memberikan ‘impak maksima’ kepada pemimpin-pemimpin PAS dan penyokong mereka. Kesannya negeri Kelantan yang dimiliki dirampas dan menjadi milik orang.

Setiap yang terjadi itu ada hikmahnya. Sudah terang lagi bersuluh, kebatilan tidak dapat bercampur dengan yang hak. Golongan yang berjuang kerana Islam sudah pasti tidak akan diterima oleh golongan yang berjuang atas nama nasionalisme. Oleh itu, proses pembersihan etnik tersebut walaupun kejam sekali, tetapi lambat laun ia akan tetap berlaku. Sudah pasti bila kita meneliti kembali asas-asas perjuangan antara Pas dan Umno kita akan mendapati gap atau jurang yang terlalu luas.… selanjutnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: