no2umno

Tiada lagi songkok dan tudung di UIA

In Belit BN Belit UMNO on July 26, 2008 at 3:46 am

tranungkite | ….Tiada lagi songkok dan tudung yang menjadi identiti keunikan UIA kerana kini, seorang yang begitu bijak yang diberi nama Prof Datuk Dr. Tahir Azhar telah mengisytiharkan jubah yang baru dengan topi mortar atas alasan ‘mengelakkan daripada soalan skeptikal dan was-was daripada sesetengah pihak’. Apakah maksud ayat ini? apakah soalan yang sebegitu begitu hebat sehinggakan identiti Islam di UIA itu diketepikan?

Saya ingin bertanya kepada Prof apakah ini bermaksud UIA tunduk dan mengalah kepada ‘fesyen luar’ walhal Islam dan UIA ada identiti sendiri yang unik dan dihargai seantero dunia? apakah sebegitu mudah UIA tunduk menyerahkan identiti Islam kepada identiti lain? Apakah salahnya songkok diteruskan? Lebih baik UIA memperbaiki penghayatan para graduan terhadap Islam, cara-cara untuk memastikan Islam tersemat dalam hati, agar dapat dielakkan isu bekas pelajar UIA ke disko, jadi pelacur, seks rambang dan lain-lain!

Perkara remeh? Saya setuju! Apabila perkara seremeh ini tidak dapat diberikan perhatian, jangan haraplah kita berdaya melawan arus menentang Islam kini. Nas menyebut ‘Barang siapa yang mengikuti adat sesuatu kaum yang lain maka ia adalah daripadanya’. Sekiranya alasan ini dijadikan asas maka saya fikir lebih baik Prof meletakkan jawatan. Ini adalah kerana fungsi UIA bukan sahaja meneruskan dasar pendidikan, tetapi juga sebagai benteng Islam terakhir untuk mempertahankan Islam dan identiti Islam, untuk mempertahankan maslahat umat.

Perkara kecilanpun tidak terdaya UIA untuk mempertahankannya, inikan pula maslahat umat!! Apakah pendirian UMNO terhadap isu ini? apakah parti membela melayu duduk macam kera sumbang diam seribu bahasa? Apakah pendapat Hishamuddin? adakah Menteri Pelajaran mengetahui perkembangan ini? Apakah ini salah satu daripada langkah-langkah menghapuskan unsur Dato’ Seri Anwar Ibrahim di UIA?… selanjutnya.

no2umno – Kalau MP tak pakai songkok ramai yang bising. Kalau graduan tak guna songkok … apa komen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: