no2umno

Pandu Proton, jangan ada silap

In Proton on July 28, 2008 at 1:03 am

KEADAAN kereta Proton Wira yang merempuh belakang  trailer membawa besi paip gas di Kilometer 265, berdekatan Plaza Tol Seremban, Lebuh Raya Utara-Selatan, semalam. Dalam kemalangan itu, pemandu kereta, Ng Choo Sing, 39, parah di muka. Kejadian berlaku ketika mangsa dari Taman Mega, Seremban 2,  dikatakan tidak sempat mengelak trailer. Mangsa diselamatkan oleh anggota bomba dan pengguna lebuh raya berkenaan.

Kalau nak pandu kereta Proton …. jangan ada silap. Silap sikit, kita kena. Orang langgar pun hancur, di langgar pun remuk. Nyawa 50:50. Kerajaan kata Ciri keselamatan bukan letak pada kereta, tapi pada kepala otak pemandu. Sebab itu, kalau baca katalog proton, yang ada hanya acessories dan harga. Kalau kereta luar negara katalog di penuhi dengan ciri ciri keselamatan, tapi di Malaysia penuh dengan cara pembayaran. Deposit sekian, ansuran sekian, installmentnya sekian dan jumlahnya sekian. Yang lain ….. tak payah ada.

Cuba sebelum korang beli kereta Proton….tanyakan ‘safety test’ nya. Salesman nak jawab apa? Di luar sana ….kereta kecik pun ada test tau ….. [klik gambar untuk berita]. Nyawa di hujung tanduk, tu sebab beli kereta jadi jadi pak kaduk. Bersorak gembira, nyawa tergadai. Pandu Proton kalu … everybody MUST BE PERFECT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: